Erhvervsfyrtårn Vandteknologi

logo

Nyhed

Kompetenceudvikling er nøglen til fremtiden

12-06-2023

Den grønne vandarbejder: Kompetenceudvikling er nøglen til fremtiden 

Klimatorium i Lemvig lagde den 7. og 8. juni flotte rammer til pilotkurset ”Vand i det åbne land” under projektet Den grønne vandarbejder. Over de to dage var mere end 50 entreprenører, kloakmestre, anlægsgartnere, forsyningsfolk og kommunale medarbejdere samlet for at få ny viden om håndtering af vand i det åbne land. 

 

Det kræver nye løsninger og nye kompetencer hos de udførende, når vi med EU-lovgivningen i ryggen både skal tilpasse til ændret klima, øge biodiversiteten og minimere udledning af CO2. På pilotkurset blev de udførende præsenteret for eksempler på nye mere naturbaserede løsninger og for de nyeste muligheder for at gøre bedre brug af digitale værktøjer og tilgængelige data for de områder, de skal arbejde i. 

 

– Der er tale om en branche, der i den grad mangler hænder, og hvor der er brug for både at kompetenceudvikle den eksisterende arbejdsstyrke og tænke nyt i forhold til at tiltrække medarbejdere. Det er min vurdering, at det bliver de virksomheder, der har kompetencerne til de grønnere løsninger, der vinder fremtidens udbud, og de virksomheder, der lykkes med at profilere sig mere grønt, der vil få fat i de dygtige unge mennesker, branchen sukker efter, siger Charlotte Frambøl fra Ferskvandscentrets Kursusafdeling, en af projektpartnerne. 

 

Hun bakkes op af Ulrik Hindsberger fra Teknologisk Institut, der også er projektpartner: 

 

– Vi kan lære så meget af hinanden, når vi deler viden om nye løsninger og cases med gode resultater. Som er med til at løfte det hele til et højere niveau – og det er der brug for! Det er vores håb, at de nye indsigter og viden fra kurset vil blive anvendt i praksis og bidrage til bæredygtig udvikling inden for vandteknologi og naturressourceforvaltning i det åbne land. Vi har heldigvis kun mødt stor opbakning fra branchen og krydser fingre for, vi fremover kan udvikle videre på en særlig uddannelse for entreprenører og de medarbejdere, der er involverede i arbejdet, siger han. 

 

Stor tak til de dygtige undervisere, der var med til at klæde de fremmødte godt på til fremtidens håndtering af vand i det åbne land: Lars Jørgensen fra Teknologisk Institut, Pia L. Nielsen fra Aumento, Jakob Sandell Sørensen fra Schönherr, Peter Bassø Duus fra WSP, Signe Lundsgaard Andersen fra Region Midtjylland, Jens Ravn Knudsen fra Geopartner, Allan Hougaard fra VAM og Marie Galløe fra Miljøportalen.  

 

Ulrik Hindsberger fra Teknologisk Institut og Charlotte Frambøl fra Ferskvandscentrets Kursusafdeling styrede deltagere igennem dagenes program og gruppedrøftelser. Region Midtjylland og Klimatorium er også partnere i projektet.

– Hold øje med mulighederne

En gang om måneden får du senest nyt fra Erhvervsfyrtårn for Vandteknologi